top of page

Wat is oedeemfysiotherapie?

Oedeemtherapie is voor mensen die last hebben van een (lymf) oedeem. Een lymfoedeem is een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem kan aangeboren zijn, of een gevolg zijn van bloedvatproblemen, littekens, bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval. Hierdoor kunnen de lymfevaten beschadigen met vochtophopingen als gevolg. De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren door middel van massage, oefeningen en taping. Dit zorgt ervoor dat het vocht beter wordt afgevoerd en/of omgeleid.
 

Wanneer oedeemtherapie?

Oedeemtherapie kan onder meer worden toegepast bij de volgende klachten:

  • Chronisch (primair) Lymfoedeem en Lipoedeem: een aangeboren vorm van oedeem, vaak verspreid over het gehele lichaam

  • Postoperatief (secundair) lymfoedeem: een oedeem dat ontstaat na een operatie, door wegname van lymfeknopen of door littekens

  • Oedeemtherapie en oncologie: oedeem dat ontstaat nadat lymfeknopen zijn weggehaald of beschadigd als gevolg van bestraling of chemotherapie bij kanker

  • Zwangerschap: (tijdelijk) oedeem vaak in handen en/of voeten

  • Vaatlijden/chronisch veneuze insufficientie: vochtophoping vaak in de onderbenen als gevolg van verminderde doorbloeding bijvoorbeeld ten gevolge van diabetes.

  • Chronische (steriele!) ontstekingen zoals bijvoorbeeld bij reumatoide artritis (reuma)

 

Waarom oedeemtherapie?

Oedeemtherapie verbeterd de afvoer van vocht in het aangedane gebied, wanneer het lichaam vocht vasthoudt. Dit vocht vasthouden kan een natuurlijke reactie van het lichaam zijn, bijvoorbeeld bij schade door verwonding. Het vocht vormt een natuurlijk beschermingskussen rondom het beschadigde gebied. Het oedeem zal dan in de meeste gevallen vanzelf weer verdwijnen.

In andere gevallen kan een oedeem ontstaan ten gevolge van beschadiging van het lymfestelsel, bijvoorbeeld door een operatie, bestraling of chemotherapie, of door een aangeboren verminderde werking van het lymfestelsel. In deze gevallen heeft het oedeem geen functie en zit het zelfs in de weg. Ten eerste kan een oedeem vervelend zijn bij bewegen, bijvoorbeeld doordat gewrichten niet optimaal kunnen functioneren doordat vocht in de weg zit. Daarnaast staat oedeem ook letterlijk het herstel in de weg. Door het oedeem verminderd de doorbloeding in het betroffen gebied. Hierdoor kunnen bouwstoffen en voedingsstoffen die zorgen voor de opbouw van nieuw weefsel het betreffende gebied niet goed bereiken. Wanneer een oedeem (te) lang aanwezig is kan dit ernstige gevolgen hebben voor de kwaliteit van het bindweefsel, bijvoorbeeld in gewrichten.

Door middel van oedeemtherapie helpen we het lichaam om de circulatie weer op gang te krijgen. Bijvoorbeeld met enkele behandelingen na een operatie, als duwtje in de rug, om het herstel te bespoedigen, of als onderhoudstherapie, bijvoorbeeld eens in de 2-4 weken, bij chronische oedemen.

 

 

 

Oedeemtherapie

bottom of page